Eğitim

Güzel Sanatlar Fakültesi Yetenek Sınavlarına Nasıl Hazırlanılır?

Güzel Sanatlar Fakültesi Yetenek Sınavlarına Hazırlık Süreci

Güzel sanatlar fakültesi yetenek sınavlarına nasıl hazırlanılır sorusu bu alandan meslek sahibi olmak isteyen gençlerimizin sıklıkla sorduğu sorular arasında yer alıyor. 2000’li yılların başından bu yana ülkemizde oldukça popüler olan güzel sanatlar fakültesi; baskı, çizgi film ve animasyon, grafik sanatlar, heykel, resim, müzik, tiyatro, iç mimarlık, el sanatları tasarımı ve üretimi, fotoğrafçılık olmak üzere daha birçok bölüm ile gençlerimizim profesyonel olarak bu meslekleri icra etmelerine olanak sağlamaktadır.  

Bu içeriğimizde de siz değerli okuyucularımıza Güzel Sanatlar Fakültesi yetenek sınavlarına nasıl hazırlanılır, hangi alanlarda kendinizi geliştirmelisiniz ve üniversitenizi seçerken nelere dikkat etmelisiniz gibi konulardan bahsedeceğiz. İyi okumalar dileriz. 

Güzel Sanatlar Fakültesi Yetenek Sınavlarına Nasıl Hazırlanılır
Güzel Sanatlar Fakültesi Yetenek Sınavlarına Nasıl Hazırlanılır

Güzel Sanatlar Fakültesine Nasıl Girilir?

Güzel sanatlar fakültesi yetenek sınavı, üniversite kapsamında eğitim almak isteyenlerin çalıştıkları alanlarla ilgili olan bölümlere girmeden önce kişinin yeteneklerinin ölçüldüğü temel sınavlardır. Yetenek sınavlarına girebilmeniz adına YKS sınavının birinci oturumu olan TYT barajını aşmanız gerekmekteydi. Ancak 2022 itibari ile barajların kaldırılmasıyla birlikte istediğiniz üniversitenin güzel sanatlar fakültesi yetenek sınavına başvurarak katılabilirsiniz. 

Güzel sanatlar fakültesi yetenek sınavları genellikle 3 aşamadan oluşmaktadır. Resim ile ilgili bölümleri ele alırsak; ilk aşamada bireyin somut nesnelere olan yatkınlığı ölçülmektedir. Bu kapsamda genellikle nesne, figür, desen motifleri içeren çalışmalar talep edilmektedir. İkinci aşamada ise daha çok zihinsel nesnelere olan yatkınlığı içeren testler uygulanmaktadır. Belirli bir olay örgüsü üzerinden bireyin zihninde belirli yapıların oluşması sağlanarak birtakım testler uygulanmaktadır. (Bir sonraki paragrafta örnek verilecektir.) Üçüncü ve son aşamada mülakat yapılmaktadır. Fakülte yönetiminin ya da öğretmenlerinin oluşturduğu bir komisyona karşı size sorulan sorulara cevaplar vermeniz istenmektedir. Genellikle sorular, daha çok güzel sanatlara olan bakışınızı ölçen sorular olacaktır. Size mantıklı gelen ve tutarlı olan cevaplar vermenizi tavsiye ederiz. Bu aşamayı da geçmeniz dahilinde artık güzel sanatlar fakültesine girmeye hak kazanmış olursunuz. 

Güzel Sanatlar Fakültesi Yetenek Sınavı Örnekleri

Sınav esnasında;
Yetenek sınavında size bir olayın anlatıldığı metin verilir. Bu metinlerde ya da bilgide istenen çalışmayı belirlenen sürede teslim etmeniz istenmektedir.
Güzel Sanatlar Fakültesi yetenek sınavında olaylar hemen hayal edilir; ortam oluşturulur ve olayı en iyi anlatan resim hızlıca çizilir. Çok fazla düşünmek ya da mükemmeliyetçi davranmak size zaman kaybettirebilir. Rahat olun ve içinizden geldiği gibi çizmeye çalışın.


Resim Bölümü
50×70 Kağıda
Süre 180 dakika

Bir parkta salıncakta sallanan bir çocuk, onu izleyen bir köpek ve sallanırken çocuğa yardım eden dede figürlerinden oluşan imgesel kompozisyonu çiziniz.

Heykel Bölümü
50×70 Kağıda
Süre 180 dakika.

Bir resim ve heykel müzesini gezen
3 figürlü imgesel kompozisyonu çiziniz.

Seramik ve Cam Tasarımı Bölümü 50×70 Kağıda Süre 180 dakika

Sanat sergisinde bir tabloyu inceleyen 2 kişinin imgesel kompozisyonunu çiziniz.

Grafik Tasarımı Bölümü
50×70 Kağıda
Süre 180 dakika (Kağıdı ikiye bölerek kullanın)

  1. Aşama: Olimpiyat oyunlarından bir sahneyi en az dört figürle çiziniz.

2. Aşama: Kağıdın ortasında oluşturduğunuz karenin içerisine Olimpiyat logosunu çiziniz. (Ölçek kağıdın 2/10’u olacak şekilde)

Tekstil ve Moda Tasarımı
Bölümü
50×70 Kağıda
Süre 180 dakika

Bir kadın çamaşır makinesinden yıkanmış giysileri çıkarıyor. Ocakta kaynayan yemek taşıyor. Kadının eşi evden çıkmak için hazırlanmışken taşan yemeği temizliyor. Metinde verilen olayın imgesel kompozisyonunu çiziniz.

Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü Kağıda Süre 50×70 180 dakika

Arkeoloji müzesinde çömlek, testi gibi malzemelerden birini inceleyen 1 figürü imgesel olarak çiziniz.


Daha detaylı sınav örnekleri için Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi yetenek sınavı aramalarını yapıp örneklere göz atabilirsiniz.

Güzel Sanatlar Fakültesi Yetenek Sınavı Örneği
Güzel Sanatlar Fakültesi Yetenek Sınavı Örneği

Güzel Sanatlar Fakültesi Yetenek Sınavına En İyi Nasıl Hazırlanırım? 

Güzel sanatlar fakültesi yetenek sınavlarına nasıl hazırlanılır, sorusu sıklıkla karşımıza geliyor. Hayatlarını bu alanlarda sürdürecek olan gençlerimiz, fakülte yetenek sınavları yaklaştıkça oldukça heyecanlanıyorlar. Kaybetme korkusunun insanı sürüklediği heyecanlanma durumunda problemler yaşayabilirsiniz. Bu nedenle heyecanınızı minimum noktaya getirerek belli başlı kriterleri gerçekleştirmeniz gerekmektedir.

Bunlar; 

Hedefinizi Belirleyin 

Öncelikli olarak hedefinizi belirlemeniz gerekmektedir. Özellikle güzel sanatlar fakültesi öğrencisinin ileriye yönelik bir planı olmalıdır. Çünkü uğraştığınız alanın hiç sönmemesi ve hayatınızı mutlu bir şekilde sürdürebilmeniz adına sevdiğiniz mesleği dikkatli ve isteyerek seçmeniz gerekiyor. Bunun için de kendinize bir hedef listesi oluşturun. Bu liste ister sadece üniversiteyi kapsayan 4 yıllık süreç için olsun, isterseniz de daha uzun olsun. Ancak burada sizin hedeflerinize olan bağlılığınız fakülteyi daha azimli bir şekilde bitirebilmenizde büyük avantaj sağlayacaktır. 

Detaylı Bir Araştırma Yapmak 

Evet, artık hedefinizi belirlediniz. Şimdi ise hedefinize yönelik detaylı bir araştırma yapmanız gerekiyor. Sevdiğiniz alanı kapsayan ve kendinizi geliştirebileceğiniz, gelişirken keyif aldığınız bir bölüm seçmelisiniz.
Bunun ardından seçtiğiniz o bölümü bulunduran üniversitelerin bir listesini çıkarın. Hangi üniversitede en iyi eğitimi alabilir ve kaliteli bir üniversite süreci yaşayabilirim sorusunu her daim düşünün. Ve ardından 5 – 10 üniversiteyi içeren bir liste oluşturun. Nedenini birazdan anlayacaksınız. 

Üniversitenin Geçmiş Sınavlarını İnceleyin 

Evet, 5 – 10 adet üniversiteyi seçmiştik. Şimdi de bu aşamada o üniversitelerin geçmiş yıllarda gerçekleştirmiş olduğu güzel sanatlar fakültesi sınavlarını inceleyin. Her üniversitenin genellikle belirli bir sınav kültürü bulunuyor. Özel okullarda devlet üniversitelerine nazaran daha kolay bir sınav sizi bekliyor olabilir. Yine de seçtiğiniz üniversitelerin sınav soru mantığını kavrayın. Yetenekleriniz ve bildikleriniz ile bu sınavı geçebilir misiniz, bunu sorgulayın. 

Profesyonel Yardım Alın 

Güzel sanatlar fakültelerinin kendi içerisinde yardımlaşma ve gençlere olan destek mottosu bulunuyor. Kolay bir şekilde sosyal medya ya da fiziki şartlar çerçevesinde güzel sanatlarda okuyan ya da mezun olan kişilere ulaşabilir, onlara aklınızda olan soruları sorabilirsiniz. Bu da yetenek sınavı hakkında daha detaylı bilgilere sahip olmanıza, korkularınızın sonlanmasına büyük oranda destek olacaktır. 

Aklınıza takılan soruları yoruma yazabilirsiniz. Bu konuda sizlere yardımcı olmaktan keyif alacağız.

Sınava Az Kala 

Klasiktir, hayatımızı belirleyen bazı önemli sınavlarda kalbimiz yerinde durmaz. Heyecanın had safhada olduğu bu anlarda yapmanız gerekenlerden de bahsedelim. Öncelikle rahatlamaya çalışın, güzel sanatlar fakültesi yetenek sınavına girme cesaretiniz var ise bunun arkası boş değildir. Yani bir yeteneğiniz var ve onu göstermek için oraya gidiyorsunuz. Yeteneğinize ve bildiklerinize güvenin. Kafanızı bu alanda rahatlatmaya çalışın. Emin olun belirttiğimiz şeyleri yaparak zaten sınava hazır bir öğrenci olmuş olacaksınız. 

Sınav Anı 

Evet, artık geldik sınav anına… Yeteneğinizi ve bildiklerini sergileyeceğiniz bu zaman diliminde öncelikle kendinizi rahatlatın, her zaman yaptığınız şeyleri yapacaksınız. Resim sınavı ise resim çizecek, müzik ise ses denemeleri yapacaksınız. Bu nedenle sakinliğinizi koruyarak en iyi yaptığınız şeyi ortaya çıkaracaksınız. 3 aşamalı yetenek sınavının tüm basamaklarını çıkmaya çalışın. Verdiğimiz bilgiler dahilinde ilerleyerek kolayca sınavı kazanabileceksiniz.  

Bu yazımızda sizlere güzel sanatlar fakültesi yetenek sınavı hakkında bilgiler verdik.
Güzel sanatlar fakültesi yetenek sınavlarına nasıl hazırlanılır? sorusunun cevabını da sizlere aktarmaya çalıştık. Sınava girecek olan okuyucularımıza destek sağlamak amacı ile faydalı olabilecek tüm bilgileri sizlere sunduk. Bu süreci en iyi şekilde yönlendirmeniz adına bu bilgileri uygulayarak hayatınızın bu sınavını kolayca kazanabilirsiniz. Tabi başarı sizin elinizde! Şimdiden girecek tüm arkadaşlara başarılar diliyoruz. 

Perspektif Hakkında Detaylı Bilgi Sahibi Olmak İçin Tıklayabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu