Kolay Çini Örnekleri
Ödevlerinizde kullanmanız ya da resim kağıtlarınıza çizebilmeniz için kolay çini örneklerini aşağıda görebilirsiniz. Çini sanatı örneklerini çizmek eğlenceli ve keyiflidir. Çizime ilginiz varsa ortaya bir ürün ya da eser çıkarmak her zaman keyif verir.
(Çini sanatının nasıl yapıldığını görsellerden sonraki konu başlığında görebilirsiniz.)
Görselleri büyütmek için üzerine tıklayın.
Kolay Çini örnekleri
Çini Sanatı nedir? “Çinicilik”
Geleneksel Türk Sanatları arasında yer alan Çini Sanatı; belirli işlemlerden geçerek bir çeşit kil topraktan ortaya çıkarılan, fırında ısıtılıp pişirilen, yüzeyinde çeşitli renk ve motifler barındıran seramik parçalarına denmektedir. Çoğunlukla Cami, köşk, saray vb. tarihi yapılarda karşımıza çıkar. Çini sanatı aynı zamanda vazo, sürahi, tabaklar, kupalar, tepsi, kandiller ve ufak süs eşyalarında da görülür. Geçmişten günümüze hala sıklıkla kullanılan tekniklerden birisidir.
Çini Sanatı nasıl yapılır?
Çini Sanatı Hazırlık Aşaması
Tebeşir, kum, koalen (kaolin) gibi doğada bulunabilen malzemeler karıştırılır ve çamurumsu, hamura benzer bir hale getirilir. Hamur kıvamına gelen karışım işleme uygun hale gelmesi adına bir süre bekletilir. İstenilen kuruluğa erişince beyaz bir görünüm kazanması için hamura astarlama işleme yapılır. Yaklaşık bir gün boyunca yüksek dereceli fırında pişirilir.
Çini Sanatı Boyama ve Ortaya Çıkarma
Bu işlemlerin ardından kara kalemle kağıda çizilen motifler hamura kaplanır. Motiflerin karışımın yüzeyinde belirgin bir şekilde görünmesi için siyah boyalar ya da kobalt kullanılır. Bu şekilde konturler daha belirgin olur. Sonunda sanatçı tamamen becerisine ve zevklerine göre çini eserini boyamaya başlar. Bunların ardından ikinci kez pişirme aşamasına geçilir. İkinci pişirmeden önce eser cama benzer bir sırla kaplanıp pişirilmeye uygun duruma getirilmelidir. Pişirme işleminden sonra eser yavaş ve kontrollü bir şekilde soğutulur. Bunun sebebi kırılmasını ve çatlamasını engellemektir. Çini Sanatı eserini ortaya çıkarmaya başlamak; beraberinde zahmetli, uğraştırıcı ve zor bir süreci getirir.
Figüratif Sanat Nedir? Yazımıza göz atmak için tıklayabilirsiniz.